Thema van de week

\Thema van de week: Een 'eigen' meesterwerk

 In de kunst is het heel gebruikelijk om je te laten inspireren door andere kunstenaars. Van Gogh schilderde Delarcroix. Lichtenstein schilderde Picasso en Picasso schilderde Goya. Kijk eens of je  een van al die prachtige kunstwerken die er gemaakt zijn kunt omzetten in je eigen beeldtaal. Je kunt ook een beroemd beeldhouwwerk als uitgangspunt nemen.

Groeten van Kees en succes!

Thema van de week: Postzegelontwerp

Voor een postzegelontwerp kun je goed bij een kunstenaar aankloppen. Pyke Koch heeft verschillende zegels ontworpen. Hoe gaat jouw postzegelontwerp eruit zien? Wordt het een sportzegel, staat er een dier op. Een statig Nederlands gebouw, een portret, een symbool. een cijfer? 

Thema van de week: materiekunst

In de jaren 50 en 60 had je materieschilders. Dikke verfhuid en verder alles wat je nog meer in de verf kon plakken. van beton, hout, spijkers, kiezels, tot de speelgoedautootjes. Kijk eens of je ook wat vreemd materiaal kunt gebruiken voor je kunstwerk. Denk bijvoorbeeld aan: ribkarton, eierdoosjes, stukjes stof. Daar schuilen wonderlijke kunstwerken in. Je kunt er landschappen mee maken, of gekke portretten, of zomaar iets abstracts.

Ben benieuwd, groeten van Kees

Thema van de week: 19e -eeuws ijspret

Het was toch wel weer speciaal om weer eens mee te maken wat ‘winter’ kan betekenen. In de 19e eeuw zijn er de meest prachtige, romantische ijsgezichten geschilderd. Warm bij de open haard. Dat is het thema: een ijzingwekkend koud winterlandschap, morgen gaat het dooien, dus om het nog even vast te houden… succes!

Groeten van, zo als ze dat in West Friesland zeggen: K’ijs

Thema van de week: de kamer

In deze coronatijd, en trouwens het is ook nog eens winter, zijn we meer binnen dan buiten. Wat gebeurt er als je die plek waar je zo vaak aanwezig bent, kunstzinnig vastlegt? Grote kunstenaars als Matisse en Van Gogh deden het zo. Je kunt het  helemaal op je eigen manier doen. Dat is de beste manier.

Groeten van Kees

Thema van de week: zeilen

Een nieuw thema bij het begin van het nieuwe jaar. 

Het zeilschip is een veelgebruikt thema in de kunst. Je kunt je aandacht op de zeilen van het schip leggen, of op de water- en wolkenpartij. Tenzij je lucht strak is natuurlijk. De zeilboot kan min of meer abstract zijn, maar je kunt ook heel precies de tuigage weergeven. Ik kan het niet, maar in de 17e eeuw konden ze dat. Ik ben benieuwd naar wat er uit komt!

Thema van de week: krokodil bij boom

Het thema van de week is: ‘krokodil bij boom’. Voor de bijgevoegde foto’s heb ik gezocht naar fantasiekrokodillen en bomen. Je kunt die dan samenvoegen en er een fantastisch ‘kleurig’ werk van maken. 
 
Wat ook kan, en zo had ik het in eerste instantie bedacht, is de nadruk leggen op de overeenkomst tussen krokodillenhuid en boomschors. Dat is dus een veel realistere benadering. 
 
Ben benieuwd! Foto’s kun je naar mij mailen, dan plaats ik die op de verenigingenpagina.
Of wellicht ontdek je nu pas het vorige thema. Ook heel leuk, ff terug scrollen
 
Groeten van Kees 
Het thema van de week is: ‘krokodil bij boom’. Voor de bijgevoegde foto’s heb ik gezocht naar fantasiekrokodillen en bomen. Je kunt die dan samenvoegen en er een fantastisch ‘kleurig’ werk van maken. 
 
Wat ook kan, en zo had ik het in eerste instantie bedacht, is de nadruk leggen op de overeenkomst tussen krokodillenhuid en boomschors. Dat is dus een veel realistere benadering. 
 
Ben benieuwd! Foto’s kun je naar mij mailen, dan plaats ik die op de verenigingenpagina.
Of wellicht ontdek je nu pas het vorige thema. Ook heel leuk, ff terug scrollen
 
Groeten van Kees 

Thema van de week: voorstelling in silhouet

Voor het thema van de week heb ik om voorbeelden te krijgen even op de computer geknutseld met silhouetten.

Bij elk van de afbeeldingen heb ik een silhouet gebruikt. Bijvoorbeeld: een viool, een zwartepietmuts, Elvis, een vlinder, een meisjesportret.

Vervolgens heb ik die vorm opgevuld met een violist, Sint en Piet, Elvis, een vlinder, een meisjesportret. Je kunt het zo moeilijk, of makkelijk maken als je wilt: silhouet van een appel, huis, wolk, tot een portret. Alles kan.

Je kunt silhouetten op internet vinden, of zelf maken. Ps: de silhouetten heb ik zwart gelaten, die kun je natuurlijk ook een kleurtje geven, of anders.
Ben benieuwd!
Kees

Thema van de week: De verlichte kerstboom

25-11-2020

Kerst zal dit jaar anders dan anders zijn, Maar de verlichting blijft aan voor kunstenaars. Het thema van de week is: ‘De verlichte kerstboom’. Je kunt dat heel eenvoudig uitdrukken, maar ook een huis, dorp, of stad bij nacht op de achtergrond weergeven. 

Groeten van Kees

 

 

Thema van de week: persoonlijke emoties

6-06-2020

Als je aan een kind vraagt: ‘hoe teken jij boosheid?’, is de kans groot dat er een enorm emotionele kraspartij op het papier komt. Dat is een weinig persoonlijke weergave van boosheid. Kunst gaat meer over een individuele uiting van emoties die we allemaal wel kennen. Bijvoorbeeld ‘Guernica’ van Picasso, daar is woede, verdriet, angst uitgebeeld, op z’n Picasso’s. 

Kun jij één of meerdere emoties verbeelden op een persoonlijke manier? Emoties zijn bijvoorbeeld: verdriet, angst, blijdschap, woede.

Groeten van Kees 

Thema van de week: frisse lucht

18-05-2020

De corona-isolatie begint wat meer naar vrijheid te ruiken. Mooier weer en mooier landschap dan in het voorjaar is er niet. Kortom, alle reden om eens wat te tekenen, wat te schilderen in de buitenlucht. Dat kan in de tuin, of met de fiets op pad en dan een mooi plekje zoeken. Misschien kom je elkaar dan tegen, al of niet georganiseerd. Zeg maar de anderhalve-meter-maatschappij in de praktijk. 

Groeten van Kees

Thema van de week: Marc Chagall

3-05-2020

Al weer een paar weken kijk ik op dinsdagavond naar het geweldige programma van Jeroen Krabbé die dit keer het leven volgt van kunstenaar Marc Chagall. Deze Joods-Russische kunstenaar heeft veel autobiografische elementen in zijn werk, ook is er veel symboliek. Chagall is een uitgesproken verhalende schilder, hij heeft ook boeken geïllustreerd. 

Kun jij ook een verhalend kunstwerk maken. Je kunt daarbij uitgaan van een sprookje, of wat dan ook voor bekend verhaal. Je kunt ook dicht bij huis blijven zoals Chagall vaak deed en vanuit je eigen (jeugd) herinneringen werken.

Tip: maak eerst een paar schetsen, of schrijf wat trefwoorden op. Vandaar gaat het proces vanzelf lopen. 

Groeten van Kees

Clasien Zomer (Hak)

Thema van de week: De knop

6-04-2020

Dag allemaal.

Ik weet niet hoe jullie tuinen of tuintjes er uitzien, maar bij mij raakt het een en ander in de knop, of staat zelfs op uitkomen. Als je dat van dichtbij bekijkt, is het een wereld op zich. Kun je een mooie bloem, plant, boom in de knop tekenen of schilderen. Het is mooi als je de achtergrond vaag weergeeft (voor de diepte). Ik ben benieuwd? 

Groeten van Kees

Thema van de week

28-03-2020

Dag allemaal,

Kunstenaars geven vaak de tijdsgeest weer. We zitten nu in een vreemde tijd, een tijd die de geschiedenisboeken  gaat halen. Het thema van de week gaat daarover. Het vreemde van een virus is dat het een schilderachtig ‘iets’ is.  Hoe geef jij deze virustijd weer? Je kunt je op het uiterlijk van virussen storten, en er een abstract werk van maken. Of iets heel anders. De lege straten bijvoorbeeld. Maak er mooi tijdsplaatje van. Het gaat ook weer eens voorbij ten slotte.

Groeten van Kees

 

 

Thema van de week

20-03-20
Dag allemaal,

Neem een duidelijke zwarte vorm, (zie voorbeeld, meisjeskopje en olifant. Het mag alles zijn. ff googlen bij silhouet) en schilder daar overheen iets wat bij die vorm hoort. Dat kan in het geval van de olifant een Afrikaans landschap zijn. Of bij het meisjeskopje, een meisjeskamer. 
 

Groeten van Kees

.

Thema van de week: Bob Ross

18-04-2020

Bob Ross kent natuurlijk iedereen. Vaak schildert hij bergen, met water op de voorgrond en boompartijen. Hij begint altijd met dat wat achteraan staat: de lucht en bouwt het werk dan naar voren toe op. Ook heeft hij vaak een sterke licht/donker verdeling. Het thema van de week gaat over een Bob Ross-achtig landschap, maar dan geschilderd/getekend op je eigen manier. 

Groeten van Kees